Litoterapia – podporná liečba našich miláčikov pomocou drahých kameňov

06.01.2013 21:50

 

Litoterapia je liečba pomocou drahých kameňov. Tie totiž  fungujú ako účinné prijímače i vysielače energie. Negatívne energie prečisťujú a transformujú ich. Drahé kamene pracujú na základe vibrácií, harmonizujú čakry a uvádzajú do rovnováhy auru. Energia, ktorá z nich vyžaruje, je podobná účinnej energii  napríklad z bylín alebo stromov. Táto energia liečivo vplýva na živé organizmy a pomáha z nich odstraňovať energetickú nerovnováhu, ktorá môže vzniknúť napríklad pri ochorení organizmu alebo pri strese. Preto používanie drahých kameňov nie je určené iba ľuďom, ale je vhodné aj pre našich domácich miláčikov, ktorí dokonca reagujú oveľa vnímavejšie ako my. V prípade zdravotných problémov, je ale potrebné poradiť sa s veterinárom a až následne litoterapiou podporiť liečbu, pretože liečenie pomocou drahých kameňov neslúži ako náhrada klasickej medicíny.

 

Ako používať drahé kamene?

Pri výbere veľkosti kameňa je dobré riadiť sa veľkosťou zvieratka a vyberať ho podľa objemu. Preto kameň pre mačky musí byť určite menší ako napríklad kameň vhodný pre koníka. Vybraný  kameň môžete používať tak, že ho prilepíte mäkkou lepiacou páskou z druhej strany mačacieho obojka, alebo ho prilepte zospodu pod tenkú vrstvu deky, vloženej do pelieška. Prípadne je možné  priviazať ho obväzom o postihnuté miesto.

 

Ako očistiť drahé kamene?

Kamene dokážu snímať rozličnú energiu z okolia, preto je potrebné kameň pred použitím očistiť. Namočte ho preto na 24 hodín do misky s neperlivou minerálkou alebo do vody, do ktorej ste pridali kuchynskú soľ. Aby sa očistenému kameňu vrátila pôvodná energia, je dobré ho na niekoľko hodín položiť na miesto, kde naňho bude dopadať slnečné alebo mesačné svetlo. Raz za mesiac potom kameň opláchnite pod tečúcou vodou. Kamene treba čistiť pravidelne, lebo by sa zahltili a potom by nemohli správne fungovať. Pri niektorých drahých kameňoch ako napríklad tyrkys, malachit, selenit alebo lapis lazuli nepoužijeme vodu, ale čistenie dymom, ktoré urobíme pomocou vonnej tyčinky.

 

Kde je možné drahé kamene kúpiť?

V dnešnej dobe naozaj nie je problém si liečivé drahé kamene zaobstarať. Existuje široká sieť internetových obchodov, ktoré sa takýmto predajom zaoberajú. Stačí si len zadať do Googla – „drahé kamene“ alebo napríklad „liečivé kamene“, prípadne názov konkrétneho kameňa...

 

Sú drahé kamene naozaj drahé?

Nie. Väčšina drahých kameňov, ktoré môžete použiť na podporu liečenia vašich mačacích miláčikov, je cenovo veľmi dostupná.

 

 

Ktoré kamene sú pre mačičky vhodné?

Tradične vhodný je sodalit, ktorý harmonizuje a pôsobí upokojujúco. Potláča duševný zmätok a návaly paniky, zvyšuje sebavedomie a preto je veľmi vhodný pre plaché mačičky. Okrem toho podporuje fungovanie imunitného systému, pomáha pri poruchách trávenia, znižuje horúčku, čistí lymfatický  systém  i  vnútorné  orgány a podporuje vstrebávanie  tekutín v  tele. Je bežne  dostupný.

 

 

Ruženín je ideálny kameň pre chorý organizmus, pretože ho dokáže celkovo posilniť. Energia tohto kameňa lieči srdce aj myseľ. Upokojuje, obnovuje dôveru a prináša súlad. Pomáha zharmonizovať pocity osamelosti a zranenú dušu. Je veľmi vhodný pre zvieratko, ktoré v minulosti zažilo niečo negatívne. Okrem toho posilňuje srdce, obehový systém, pomáha liečiť obličky i nadobličky a urýchľuje hojenie popálenín. Je dobré nosiť ho v blízkosti srdca. Je bežne dostupný.

 

 

Jantár dodá mačičke pocit istoty. Je vhodný napríklad pre agresívne zvieratá, ktorých agresivita pramení zo zlého zaobchádzania, ktoré zažili v minulosti a ktoré trpia úzkosťou a neistotou. Je to kameň podporujúci samoliečiteľské procesy, kameň  hojenia. Potláča stres, výborný je na kožné ochorenia typu ekzém a lupiny, pomáha uzdraviť žalúdok, slezinu, pečeň, žlčník, ľadviny i močový mechúr. Je bežne dostupný.

 

 

Pri alergiách pomôže aventurín. (Niekde nazývaný aj avanturín). Považuje sa za najvšestrannejšie liečivý kameň. Okrem alergií pôsobí liečivo aj na urogenitálny systém, podporuje látkovú výmenu -  tým mierni aj nadmernú chuť do jedla, a preto je vhodný pre obéznejšie mačičky, ktoré potrebujú držať diétu. Priaznivo pôsobí na štítnu žľazu. Je bežne dostupný.

 

 

Ak majú mačičky problém s kĺbmi, veľmi vhodný je magnetit. Pomáha aj pri liečbe zranení, pôsobí protizápalovo a uľavuje od bolesti. Okrem toho priaznivo pôsobí pri zastavovaní krvácania a preto môže liečebne pomôcť aj pri regulácii krvi v moči alebo stolici. Lieči aj obehový systém, kožu a srsť. Tento kameň nie je vhodné mať pri sebe v prípade búrky, pretože priťahuje blesky. Je bežne dostupný.

 

 

Ak má mačička depresiu alebo je smutná, vhodný je turmalín. Tento kameň pohlcuje negatívne vibrácie a pomáha aj pri paralýze.

Čierny turmalín lieči poruchy srdcového svalu, dýchacie problémy, ochorenia pľúc a zápaly nervov. Posilňuje imunitný systém, harmonizuje miechu a tiež zmierňuje bolesť.

 

 

 

Červený turmalín (rubelit), podporuje pečeň a pomáha pri svalových kŕčoch. Uzdravuje cievy, podporuje krvný obeh, lieči zažívanie, rozmnožovací systém a pomáha zbaviť telo toxických látok. Podporuje chuť do života, dodáva odvahu a sebadôveru.

 

 

 

Modrý turmalín pôsobí na ľadviny, močový mechúr, napráva nerovnováhu telesných tekutín, lieči bakteriálne infekcie, pľúca, hrtan, pažerák i zrak.

 

Turmalín treba očistiť v teplej prúdiacej vode raz do týždňa a nabiť ho pri zapadajúcom slnku.

Čierny, červený aj modrý turmalín je bežne dostupný.

 

Ak má mačička epilepsiu, často je to preto, že trpí strachom a necíti sa v bezpečí. Veľmi dobré výsledky sú s kameňom lapis lazuli (lazurit). Je dobré mačičke zaviesť aj pravidelný režim, aby získala istotu, pretože mačky majú rady pravidelné rituály, ktoré vnášajú do ich života poriadok. 
Lapis lazuli pôsobí na orgány, ktoré detoxikuje, čistí krv, zlepšuje poškodený sluch, respiračný a nervový systém, pôsobí na hlasivky, ale aj na kostnú dreň. Keďže posilňuje tkanivá, odporúča sa aj na podporu liečby pri rakovine. Je potrebné ho nosiť medzi hrudnou kosťou a temenom hlavy, preto je najlepšie používať ho prilepený na obojku. Je bežne dostupný.

 

       

S použitím zdrojov:

La Lithothérapie pour les animaux

Kameny od A po Z – J. Hall

Lithothérapie et cristallothérapie, le soin avec les minéraux