AKO VYMYSLIEŤ MAČKE MENO?

17.02.2014 23:00

(Poviedka z knihy "Mačacia domová pokladnica".)

Niektorí ľudia majú doma mačku, ktorá nemá žiadne meno. Nie, že by na ňu neskúšali volať. Občas na ňu zakričia napríklad „čiči“ alebo „cica“. A „cica“ nič.  Odchádza akoby sa nechumelilo, neobtrúc si o nich ani konček chvosta. Čo teda robiť v takom prípade, keď nás mačka ignoruje?

Pokiaľ je bezpečne známe, že mačka nie je hluchá, je vcelku praktické skúsiť jej vymyslieť nejaké meno. Najlepšie také, ktoré by sa jej páčilo, čo nie je práve ľahká úloha. Ako teda postupovať?

V prvom rade je dobré si uvedomiť pri výbere mačacieho mena základnú vec. Meno by malo byť čo najvýstižnejšie. Preto je na začiatok  potrebné sa zamyslieť: „Akú povahu má vlastne moja mačka?“

Toto zistenie totiž vymyslenie trefného mena môže zjavne zjednodušiť. Prípadne potom aspoň dokážeme vylúčiť, ako by sa volať nemala. Takže ak presne nevieme, aká vlastne naša mačka je, prípadne ju máme ešte len krátko na to, aby sme to zistili, možno pomôže malá pomôcka. Existuje totiž 25 typov mačiek.

 

Na čele typológie tróni mačka „kráľovského typu“. Takáto mačka vôbec nemusí byť ušľachtilej rasy, niektoré mačky to skrátka majú v krvi. Je majestátna, či už je to kráľ, princezná alebo kňažná. Ako teda spoznať mačacieho monarchu?

Jednoducho. Mačka tohto archetypu je skrátka neprehliadnuteľná. Z pozície svojho zamatového vankúša čaká, pokým jej komorník (majiteľ) na 24-karátovom zlatom podnose naservíruje mačacie menu. Najlepšie astrachánsky kaviár, polievku z lastovičích hniezd, následne nepohrdne ani pečeným pávom, plneným jeseterom a ustricami v jogurte. Je teda jasné, že ak máme doma takúto mačku, v žiadnom prípade ju nemôžeme pomenovať „Šmudla“ ani „Briketa“, ale prinajmenšom „Diana“, „Tiffany“ alebo aspoň „Penelope“. Zaujímavosťou je, že jej výskyt vôbec nie je ojedinelý.

Pomerne častým javom je aj mačka „trubadúr“. O druhej v noci sedí uprostred chodby, kde sa to najlepšie ozýva a na radosť domácich, ale aj všetkých okolitých susedov vyspevuje ľúbozvučné „ééóóó“. Vhodné meno pre takúto hudobne nadanú mačku môže byť napríklad „Luciano“ alebo „Pavarotti“, „Enrico“ alebo „Caruso“, prípadne ak máme doma trubadúra ženského pohlavia, mohla by to byť trebárs aj „Ella“ (Fitzgerald).

Mačka „vreštiak“ určitým spôsobom dopĺňa mačku trubadúra. Spoločné majú to, že sa obe prejavujú najmä zvukovo.  Ak mačka vreštiak nie je spokojná, svojím nepríjemne priškrípnutým dvojčiarkovým „ééé“ ihneď dá najavo, že je strááášne hladná a už tu dááávno mala byť prichystaná večera. Meno „Pavián“ by asi nebolo najvhodnejšie. Čo takto „Judy“ podľa vreštiacej opičky z prastarého seriálu „Daktari“?

Opakom mačky vreštiaka je mačka „salámista“, ktorá je totálny flegmatik. Ak sa jej niečo úžasné sníva, nepohne ňou ani vôňa jej najobľúbenejšej pochúťky. Vhodné meno by mohlo byť napríklad „Pecúch“, „Pecivál“ alebo len skrátene „Peci“.

Protikladom k mačke salámistovi je mačka „labužník“. Žiadna sardinka ani tuniak nie je pred ňou v bezpečí a žiadne dvere na špajze ani chladničke pre ňu nepredstavujú nezvládnuteľný problém. Pri voľbe mena pre mačku labužníka sa motivujme napríklad svetovými kuchármi. Menom „Jamie“ alebo „Nigella“ určite nič nepokazíme.

Mačka „vodník“ miluje tečúcu vodu, kvapkajúce kohútiky a nadovšetko rada sedí na okraji bazéna alebo napustenej vane, v ktorej sa niekto kúpe. Jej obľúbená hračka  je bublifuk. Vhodné mená pre kocúrov sú „Čľupko“ (ak si niekto pamätá starý vodnícky večerníček), „Nemo“ alebo „Poseidon“. Pre voľbu mena pre mačaciu dámu môže byť inšpiráciou malá morská víla „Ariel“.

Mačka „kontrolór“ nevynechá ani jedinú príležitosť, aby si overila, že ak niekto čistí jej miestečko „kam aj kráľ chodí pešo“, robí to naozaj dôkladne. S následnou istotou, že je dokonale čisté, sa ihneď v ňom s obľubou vyváľa. Vhodné meno je napríklad „Monk“ podľa seriálového detektíva s panickým strachom z bacilov.

Mačka „táradlo“ neustále „drdle“ a dookola premieľa jej srdcu blízke mačacie témy, ktoré musí rozhodne s niekým predebatovať. Najlepšie so svojím majiteľom. Výstižné meno môže byť „ Majka“ podľa knihy „Majka tárajka“ alebo podľa „ukecanej“ bábky „Hurvínek“ .

Mačka „knihomoľ“, jej najobľúbenejšie miesto na spanie je v domácej knižnici niekde medzi „Psíčkom a mačičkou“ a „Slepačou polievkou pre mačky“. Mačka knihomoľ určite ocení meno z literárneho sveta. Napríklad „Tolstoj“ podľa Leva (!) Nikolajeviča, „Hugo“ podľa Viktora Huga alebo aj „Agáta“ podľa Agathy Christie.

Mačka „dravec“ alebo mačka „lovec“ zneškodní v okolí všetky myši, potkany,  hrabošov aj krtkov. Pokiaľ je chovaná iba v byte, zlikviduje všetky muchy, pavúky, nočné motýle, mole a ak sú v pohybe, tak aj majiteľove prsty. Smelo ju môžeme pomenovať „Billy“ podľa slávneho lovca Buffalo Billa.

Mačka „skokan“ vyskočí a vyšplhá sa všade a žiadna vitrína ani skriňa nie sú pre ňu dostatočne vysoké. Vhodné mená by mohli byť „Tarzan“, „ Spiderman“, „ Batman“ alebo „Catwoman“, ktorú môžeme dôverne oslovovať „Cattie“.

Mačka „kominár“ prelezie všetky kúty za nábytkom  a aj ťažko upratovateľný priestor pod panelákovou vaňou. Pred vstupom do postele ju netreba zabudnúť poriadne očistiť. Práve pri tejto mačke môžu nájsť uplatnenie už spomínané mená „ Šmudla“, „Šmudlo“ alebo „Briketa“.

Mačka „zvedavec“ bezpečne pozná obsah zásuviek a nájde každú sponku, zapadnutú ponožku alebo aj stratený prstienok. Vhodné mená môžu byť „Sherlock“, „Colombo“ alebo v ženskom prevedení „slečna Marplová“ .

Mačka „spáč“ spí všade, spí stále, spí s chuťou a je ťažké prinútiť ju k jedlu alebo spoločnej hre s majiteľom. Kombináciou spáča, ak spí s otvorenými očami, je „mačka zajac“. Žeby sme začali šípkovou „Ruženkou“?

Mačka „ochutnávač“ je niečo medzi mačkou „labužníkom“ a mačkou „zvedavcom“. Presne vie, kde sa skladuje domáce maslo a s chuťou a láskou ho oblíže. Vhodné meno je napríklad „Luis“ (de Funès, ochutnávač vo francúzskej komédii „Krídielko alebo stehienko“).

Mačka „záhradník“ pazúrikmi spoľahlivo skyprí zem v črepníkoch a esteticky poobhrýza všetky kvety a prípadné nové výhonky. Pre mačacieho milovníka rastlín sú vhodné mená „Fikus“, „Klinček“ alebo  „Zvonček“.

Mačka „závodník“ ako na plochej dráhe v pravidelných intervaloch niekoľkokrát denne za dve sekundy preletí celý byt. Veľmi vhodné mená sú „Fittipaldi“ alebo „Ferrari“.

Mačka „mojkadlo“ si neustále vynucuje priazeň, pozornosť a lásku okolia. Je úplne jedno kto, hlavne nech ju niekto hladká a škrabká! Tieto mačky prekypujú láskou, vhodné mená sú preto „Rómeo“, „Júlia“, „Afrodita“ alebo aj „Venuša“.

„Neviditeľná“ mačka miluje zastlané periny, spoľahlivo a nenápadne sa ukrýva pod posteľné prikrývky. Ak niekto niekedy zúfalo hľadal takúto mačku vie, o čom sa tu hovorí! Vhodné mená sú (podľa známeho mága) „David“ alebo „Copperfield“.

Mačka „straka“ pod chladničkou nenápadne zhromažďuje vatové tyčinky, gumičky do vlasov, perá, USB kľúče a zátky od vína. Veľmi vhodnou inšpiráciou môže byť meno geniálneho lupiča gentlemana Arsèna Lupina, ak si vieme predstaviť, že sa náš kocúr volá „Arzén“. Podobne vhodné mená sú aj „Maverick“ a „Anabelle“ z filmu s podobnou zlodejskou tematikou.

Mačka „terminátor“ pravidelne dodržiava termíny denného času. Či už umývania, alebo pravidelného denného prísunu mačacej tyčinky. Menom „Arny“ určite nič nepokazíme.

Mačka „televízna maniačka“ okrem prírodopisných seriálov nepohrdne ani „Komisárom Rexom“, „Volaním divočiny“, prípadne „Lassie sa vracia“. Klasicky vhodné mená inšpirované mačacími filmovými postavičkami sú „Mikeš“, „Garfield“, „Puf“ a „Muf“, „Kiki“, „ Sniežik“ alebo „Damián“.

A posledná Mačka „zabávač“ alebo mačka „srandista“ svojimi neustálymi „blbinkami“, ktoré dokáže vymyslieť iba ona, zabaví nás, našu rodinu,YouTube i Facebook. No kto by jej odolal? Vhodným menom by mohlo byť „Charlie“ alebo „Chaplin“.

Ak ste sa dopracovali až sem, možno práve tušíte problém a kladiete si otázku: „Nie je moja mačka náhodou 25 v 1?“

 

Diskusná téma: AKO VYMYSLIEŤ MAČKE MENO?

Re:meno pre rozmaznanú mačku

popa | 23.11.2018

tulko gulko

Re:meno pre rozmaznanú mačku

Lulu | 12.05.2021

Pre neho by bolo vhodné Lumeus, Fido, Oliver, Twist, Tramp.

Dobrý deň prajem...

Dr. Duckinson | 29.08.2015

... odporučil by som vám keď rozmyslate nad menom mačky alebo kocúra tak vyberajte podľa toho ako reaguje na dane meno takže jej ich rozprávajte a podla toho ako bude reagovať na dane meno tak sa jej bude páčiť.
Alebo potom podľa toho akú má povahu tak jej vyberte meno ktoré sa jej hodí.

meno pre mačičku

Janulik | 16.06.2015

Mám mesačnú mačičku zhora čierna strieborno melírovaná, na tvári typický tigrík s písmenom M nad očami a packy s bruškom má šedo čierno tigrované, hravá, veselá a zvedavá, mala som melírovanú Miu ale prešlo ju auto, skúšali sme, no tejto novej sa to meno vôbec nehodí...:/

Re:meno pre mačičku

Emka | 26.06.2015

No predsa Tigi :)

Re:Re:meno pre mačičku

Nevfellyye | 26.09.2015

Alebo Ria

Re:Re:Re:meno pre mačičku

E | 10.01.2016

To je pekné meno. :)

Re:Re:meno pre mačičku

Sima | 05.03.2017

Tigi je krasne meno❤ moje mačiatko sa tak volalo... Po jeho mame bolo čisté ako ona. Taký malý Tigrik

Re:meno pre mačičku

kačica | 22.11.2015

No naj sa vola aj Mača abo Kača mne je to uplne jendo.Abo Čarna mačka.

Re:meno pre mačičku

vani | 26.03.2018

Moraley alebo Miria

<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>

Pridať nový príspevok