AJ POULIČNÉ MAČKY MALI MIKULÁŠA

09.12.2014 18:08

Pouličné mačky nemajú ľahký život. Trápia ich zranenia, zima, nedostatok potravy, psy i zlí ľudia. Keďže predajom našich kníh sa opäť nazbierali nejaké peniažky, nakúpili sme konzervičky a granulky a odniesli ich jednej bratislavskej kolónii pouličných mačiek. Tieto majú relatívne šťastie. Stará sa totiž o ne jedna dobrá duša, ktorá ich prikrmuje, vyberá im kliešte, lieči zranenia a chráni ich, aby im ľudia neubližovali. Pri prechádzke okolo bloku mačky za ňou behali ako psíky, obtierali sa o ňu a nesmierne radi sa nechávali hladkať. Počas toho sa nám podarilo jej položiť niekoľko otázok. :)

 

Mačacie Spektrum:  Ako dlho sa staráš o svoje pouličky?

Mima: Kolóniu som objavila v roku 2006, vedela som, že sa ľudia o mačky starajú. V tom čase som sa však viac zdržiavala mimo bydliska. Väčší záujem u mňa nastal koncom roku 2008, keď som videla, v akom sú stave a ich počet stále narastal. Žiaľ, ľudia mačky iba kŕmili, a neriešili kastrácie. Oslovila som s prosbou o pomoc s kastráciami OZ Mačky, ktoré mi bolo veľmi nápomocné, prvých 11 mačiek odchytili a vlastne ma to naučili. V tom čase som napočítala 24 mačiek a mačiatok. Nie všetky sa dožili dnešného dňa. V tomto čase môžem povedať, že všetky v okolí voľne žijúce mačky sú vykastrované. Ak nejaká nová pribudne, ihneď to riešime odchytom a kastráciou. Keď je mačka plachá, najlepšie pre ňu je vypustenie do pôvodného prostredia. Ak sa jedná o vyhodenú alebo stratenú mačku, určite ju nevrátime na ulicu.

 

Mačacie Spektrum: Stáva sa, že máš problémy s ľuďmi naokolo alebo si už zvykli a berú to tak, že mačky sem jednoducho patria ?

Mima: Nebolo to vždy jednoduché. Myslím, že ľudia si časom zvykli, a tak ma viac tolerujú. Samozrejme, vždy sa nájde niekto, komu sa to nepáči. Pokiaľ neubližuje mačkám, nevadí mi nič.  Najviac mi prekážajú reči, nech si ich zoberiem domov. To poznajú asi všetci, čo sa starajú o mačky bez domova. Jednak sa nedajú všetky mačky z ulice stiahnuť, a ani by to pre všetky nebolo dobré. Tie, čo žijú roky na ulici, iné nepoznajú, ulica je pre nich domov a tam sa cítia najlepšie. Na dedinách sa nikto nepozastaví na tom, že mačka je vonku. Je to tvor, čo miluje slobodu a na ulici má tiež svoj veľký význam. Dokonca si myslím, že je to najužitočnejší tvor v našich uliciach.

 

Mačacie Spektrum:  Na internete sa vedú rôzne polemiky o tom či sa smú alebo nesmú vonkajšie mačky kŕmiť. Ako to teda je?

Mima: Tu by som sa trochu pozastavila. Je totiž rozdiel medzi kŕmičmi a kŕmičmi. Je síce pekné ak niekto kŕmi, ale to nestačí. O mačky sa treba starať. Jednoznačne kastrovať, aby sme sa vyhli zbytočnému premnoženiu. V kolónii ktorej som sa ujala mali nepísané pravidlo, že mačky sa budú kŕmiť a mačatá topiť!!! S tým by som sa nikdy nestotožnila, a navyše ide o trestný čin. Ja mám svoje pouličky pod kontrolou, odblšujem ich aj odčervujem. V prípade potreby ich odnesiem na veterinu a liečim.

Ale k otázke: Nikto nemôže zakázať kŕmiť mačky na ulici. Viem, že v niektorom meste na Slovensku majú vo VZN (Všeobecné záväzné nariadenie) priamo zákaz kŕmenia mačiek. VZN však nemôže zakázať nič, čo nie je podložené zákonom. Tu by som rada citovala priamo zo zdroja Ústavného súdu:

Ústavný súd už vyslovil právny názor, podľa ktorého: ústava aj na verejných priestranstvách jednotlivcovi priznáva ochranu pred nadmerným alebo neprimeraným zasahovaním do jeho života "(II. ⁄S 94/95). Kŕmenie voľne žijúcich holubov, labuti a túlavých zvierat sa nariadením zakazuje bez rozdielu, v priestoroch vytvárajúcich súkromne prostredie, ako aj na verejných priestranstvách. V oboch typoch priestorov ide o zásah do práva na súkromie zaručené podľa čl. 19 ods. 2 ústavy. Týmto ustanovením sa nezaručí absolútna ochrana súkromného a rodinného života, ale priznáva sa len ochrana pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života. Ústava teda umožňuje také zásahy do súkromného a rodinného života, ktoré sú oprávnené. Určenie takýchto zásahov musí byť v súlade s ústavou, predovšetkým s čl. 13. Pre konanie o návrhu je rozhodujúce ustanovenie čl. 13 ods. 2, podľa ktorého sa umožňuje len zákonom ustanovené obmedzenie základného práva alebo slobody. Všeobecne záväzné nariadenie obce nemá povahu prameňa práva, ktorým v súlade s ústavou možno ustanoviť oprávnené zásahy do súkromného a rodinného života. Nariadenie nie je v súlade s čl. 16 ods. 1 a čl. 19 ods. 2 ústavy.“ Koniec citátu.
 

Mima:  Jediná vec, za čo môže človek dostať pokutu je znečisťovanie životného prostredia. Takže kŕmiť áno, ale po kŕmení si po sebe upratať.

 

Mačacie Spektrum:  Aké zásady je dobré pri prikrmovaní dodržiavať, aby sa nikto nemohol sťažovať?

Mima: Vždy sa nájde niekto, kto sa bude sťažovať. Dobré je však vedieť, že to zakázané určite nie je. Ak má niekto vedomosť, že mesto porušuje takýmto VZN zákon, treba podať podnet na Generálnej prokuratúre, je to možné aj anonymne.

 

Mačacie Spektrum:  Aká je výhoda mať pri bytovke mačky?

Mima: Pamätám sa na časy, keď tu mačky neboli. Zato tu boli potkany vo veľkosti králika. Paradoxne sa ľudia sťažujú na ľudí, čo kŕmia mačky, ale zbytky jedál splachujú do záchodov, alebo hádžu v lepšom prípade do smetných nádob. Tým priamo vykrmujú potkanov... Ani najedená a vykastrovaná mačka nestratí inštinkt lovca. Navyše potkan vycíti kde sa zdržujú mačky a týmto miestam sa cielene vyhýba. A mám veľkú radosť, keď chodia mamičky s detičkami obdivovať zdravé, šťastné, najedené mačky. Našťastie je ich oveľa viac, ako mamičiek, čo pri pohľade na mačku na ulici odpadávajú a vyťahujú mobil alebo tablet, aby to zdokumentovali a poslali ako sťažnosť.

Na záver by som chcela povedať, že žiaľ žijeme v dobe, keď ľudia skôr tolerujú voľne pobehujúceho psa naháňať a trhať mačku, ako to, že tej mačke niekto dá najesť :(

Fotogaléria: AJ POULIČNÉ MAČKY MALI MIKULÁŠA

Diskusná téma: AJ POULIČNÉ MAČKY MALI MIKULÁŠA

POULIČKY

Emka | 10.12.2014

Je mi takýchto mačičiek veľmi ľúto. A ja by som ich chcela kŕmiť a pomáhať im, lenže moja mama hovorí, že potom budú niektorý bezcitní ľudia hovoriť, že tu zavadzajú, smrdia a robia neporiadok. Ja mačky veľmi ľúbim a veľmi mi je ich ľúto.
A tieš mi trhá srdce vtedy keď človek vihodí malé zvieratko len tak na ulicu.
Čítala som aj niekde článok, že niekto vyhodil dvojtýždňové mačiatka v zime von do kontajnera a že boli aj nejak zranené... Neviem presne ako to bolo...
Aj jedna pani tu na mačacom spektre písala, že niekto vyhodil dve mačičky na ulicu. A ona si ich potom vzala. Tieš by som to tak urobila. Je to strašné, ako sa niektorí ľudia správajú k zvieratám.
Veď mačičky za to nemôžu.
A inak, je úžasné, že ste si spomenuli, aj na pouličné mačičky, a dali im Mikuláša.
Ja by som to spravila tieš.
Naozaj by som im chcela veľmi pomáhať, lebo sú super. Lenže zlím ľuďom to vadí. A vyhovárajú sa že za všetko môžu mačky... Vôbec tých ľudí nechápem...
Ďakujem za všetky pouličné mačiatka a obdivujem vás že myslíte aj na tie úbohé mačičky ktoré veľmi potrebujú pomoc.
Ste úžasné aj táto stránka je úplne super.
Ďakujem.

Emka | 10.12.2014

Pridať nový príspevok