KALEIDOSKOP MAČACÍCH KURIOZÍT

07.10.2012 01:09

Tiež radi čítate a kupujete knihy o mačkách? Ja som nedávno ako darček dostala ďalšiu z radu mačacích kníh a to „ Život s kočkou není pro kočku“. Napísala ju Deborah Robertsonová a už podtitul „Kaleidoskop kočičích kuriozit“ napovedal, že to bude naozaj zaujímavé. Malá knižočka je nabitá rôznymi informáciami o týchto kúzelných šelmičkách, zozbieranými z celého sveta. Tento môj knižný výťah by som zhrnula pod názov – TOTO SOM O MAČKÁCH URČITE NEVEDELA. Nečítali ste ju, ste zvedaví a chcete malú ochutnávku? Tak poďme na to. :)

  • Jednou z kuriozít napríklad bolo, že v Anglicku v roku 1987 žila mačka Kitty. Bola výnimočná tým, že ešte ako 30 ročná porodila 2 mačiatka a zomrela až o 2 roky neskôr. Mačky sú totiž plodné po celý život a nie je pre nich problém ako v tomto prípade, aj v úctyhodných 136-tich rokoch, v prepočte na ľudský vek, vychovať ešte 2 detičky. Avšak oficiálne najstaršou mačkou bol podľa Guinessovej knihy rekordov texaský kocúr Creme Puff, ktorý sa dožil 37-mich rokov, čo je asi 160 rokov.

  • Snívalo sa vám niekedy o mačkách? Ryšavá mačka vo sne vraj znamená úspech s peniazmi a podnikaním. Čierna, ale aj biela – budete mať šťastie. Strakatá mačka znamená – podarí sa vám nájsť nových priateľov. Čiernobiela – narodenie dieťaťa.

  • A čo by ste povedali na to keby každý kto vás navštívi, pobozkal pre šťastie vaše mačky? V 16. storočí to vraj bolo v Anglicku bežné.

  • Je tu aj zaujímavá informácia, ktorú by si mali uvedomiť predovšetkým odporcovia a hubitelia mačiek. Jeden potkan totiž zničí za rok približne 455 kg obilia. Časť zožerie a zvyšok znečistí. Samica potkana porodí 10 – 12 mláďat. Tie po 5-ich týždňoch dosiahnu pohlavnú dospelosť. Vieme si teda predstaviť čo by sa stalo, keby zo sveta zmizli mačky?

  • A vedeli ste, že mačky v minulosti dokonca pracovali? Okolo roku 500 pred n.l. v Číne a Japonsku ochraňovali vzácne zámotky priadky morušovej, ktoré ničili hlodavce. Mačky sa týmto významnou mierou pričinili o zisky výrobcov hodvábu.

  • Tak isto morové epidémie vznikli preto, že v stredoveku boli mačky spájané s čarodejnicami a húfne zabíjané. Preto sa opäť premnožili potkany. Zomreli milióny ľudí, ale keďže ostatní mali iné starosti a prestali mačky zabíjať, tie sa opäť rozmnožili a pomohli nastoliť rovnováhu a kontrolu nad krysím svetom.

  • Mačky boli využité v 1. a dokonca aj v 2. svetovej vojne. V tom prvom prípade britská armáda použila pol milióna mačiek, aby varovali vojakov pred útokmi bojovými plynmi. V tom 2. prípade sovietsky kocúr Mourka behal cez ulicu, ktorú strážili ostreľovači a nosil ruským vojakom dôležité správy o postavení nepriateľov.

  • Mačka bola dokonca úspešná pri stavbe priehrady vo Washingtone. V 30-tych rokoch stavitelia riešili problém ako pretiahnuť kábel cez dlhú rúru. Nakoniec to vyriešili tak, že ku káblu priviazali povrázok a ten priviazali mačke na chvost. Mačka prebehla úzkym potrubím a dokázala tak spraviť to, čo sa ľuďom nepodarilo.

  • Boli časy, keď mačky enormne stúpli na cene. Opäť to malo niečo spoločné s potkanmi, keď v roku 1884, počas sanfranciskej potkanej invázie sa obyčajná mačka predávala za úctyhodných 100 dolárov!

  • Tých, ktorí majú radi škótsku whisky určite poteší, že suroviny potrebné pre jej výrobu strážia práve mačky.

  • Pokiaľ sa mačkám nepáči fungovať iba ako lovkyniam myší, majú pred sebou rad mnohých lákavých ponúk. V prvom rade fungujú ako ochutnávačky nových produktov mačacieho krmiva a hneď potom nasledujú terapeuti, ktorí navštevujú pacientov a ľudí v domove dôchodcov.

  • Mačky dokonca niekoľkokrát vyleteli aj do vesmíru.

  • V roku 1976 bolo vo vtedajšom Sovietskom zväze založené unikátne Mačacie divadlo, kde 30 talentovaných mačiek robilo stojky, chodilo po lane a balansovalo s loptami.

  • Isto viete, že mačky dokážu veľmi milovať svoju ľudskú rodinu. Ale ak sa stratia, dokážu podniknúť nemožné. Preborníkom je kocúr Tom, ktorého rodina sa presťahovala z Floridy do Kalifornie a nechala ho v starom domove s novým majiteľom. Kocúr za 2 roky prešiel neuveriteľných 4000km a skutočne ich našiel!

  • Mačky dokonca dokážu predpovedať počasie. V 30-tych rokoch  predpovede amerického kocúra Napoleona uverejňovali noviny. Totiž vždy, keď malo pršať si ľahol na zem, natiahol pred seba predné labky a medzi ne si schoval hlavu. Prekvapivé je, že počas 6-ich rokov sa kocúr nepomýlil ani raz.

 

Tak čo, vedeli ste aké úžasné stvorenie to vlastne máte doma? :)

jk