KOMUNIKUJETE SO SVOJOU MAČKOU?

21.01.2013 21:08

 

Určite všetci majitelia mačičiek majú skúsenosť, že ich miláčik sa im prihovára či už bežne alebo iba občas, a v rámci svojej mačacej reči s nimi komunikuje. Mačky sú v tomto asi ako deti, ktoré keď sú malé „žvatlú“, ale predsa im rozumieme. Len ten, kto ešte nemal mačku dokáže tvrdiť, že mačky nevedia rozprávať! :) Výraznejšia komunikácia nastáva napríklad pri príchode majiteľa domov. Väčšina mačiek rada víta svojho majiteľa a tie „verbálne“ zdatnejšie môžu pri tom radostne alebo aj vyčítavo či až nahnevane mňaukať.


Jazykový prejav mačiek sa skladá z veľkého počtu výrazov a konkrétnych zvukov, ktoré majú rôznorodý a špecifický význam. Každá mačka má svoj vlastný zvukový repertoár. Ak ju lepšie spoznáme, naučíme sa lepšie jej porozumieť, rozlúštiť jej jazyk a lepšie s ňou komunikovať.

 

Vokálny repertoár mačiek zahŕňa približne 16 zvukov používaných dospelými mačkami a 9 zvukov, ktoré používajú mačiatka. Mačky dokážu mumlať, vokalizovať, ale aj kričať. Vedeckým výskumom bolo  dokázané, že mačky sú okrem samohlások schopné vysloviť aj spoluhlásky: „m“, „n“, „g“, „h“, „v“ a „f“.

  

Väčšina majiteľov isto potvrdí, že ich mačka používa rôzne konkrétne zvuky, napríklad keď chce jedlo, spoločnú hru, prípadne hlasovým prejavom vyjadruje inú požiadavku alebo potrebu. Tento hlasový prejav je unikátny pre každú rodinu a nuansy zvukov vznikajú postupne na základe mačacej komunikácie a odpovedí, ktoré mačke dáva majiteľ. Navyše každá mačka má svoju vlastnú intonáciu, ktorú majiteľ neomylne rozpozná aj keď má trebárs desať mačiek.

Zistilo sa, že hlavne mačky, ktorých majiteľkami sú ženy, sú komunikatívnejšie a hlasovo sa prejavujú viac. Je to preto, že ženy majú väčšiu tendenciu reagovať na svoju mačku, prihovárať sa jej a rozprávať sa s ňou. Mačky sa totiž stále učia ako s nami komunikovať. Preto čím viac prebieha komunikácia, tým rýchlejšie sa učia.
 Obľuba mačiek v súčasnosti stále stúpa nielen pre ich samostatnosť a nenáročnosť, ale aj preto, že vedia byť aj veľmi dobrými poslucháčkami. V prieskume, ktorého sa zúčastnilo 900 majiteľov mačiek až 96% z nich uviedlo, že aspoň raz denne sa so svojou mačkou rozprávajú. 

 

Prečo s nami vlastne mačky komunikujú?

Mačky sú veľmi inteligentné, vnímavé a citlivé. Pochopili náš spôsob komunikácie a prispôsobili sa nášmu životnému štýlu. Navyše zistili, že je to najúčinnejší spôsob, aby od nás dostali to, čo chcú.

 

 

Čo znamená bežné „mňau“?

Všetci majitelia mačiek isto vedia, že existuje celý rad mačacích slov „mňau“, ktoré sa líšia vo význame, intonácii, hlasitosti, rytme i výslovnosti. Niekoľko prírodovedcov sa pokúsilo roztriediť tieto citoslovcia podľa významu:

 

  • Krátke „mňau“ (ale aj „miau“ „uau“, „mao“, „miju“, „ma“...):  znamená štandardný pozdrav

 

  • Viacnásobné „miau“: sú vzrušené pozdravy, (mačka sa teší)

 

  • „Meu“ vyslovené tichšie: je veľmi zdvorilá prosba o pozornosť

 

  • „Mijeau“ raz vyslovené stredným tónom hlasu: je prosba napr. o jedlo, pohladenie alebo o spoločnú hru

 

  • Ťahavé „mrrooou“: môže byť žiadosť o niečo

 

  • Hlboké „ mrrroooouuu“ prípadne „mmmmmm“: je sťažnosť alebo nespokojnosť

 

  • „Miioooooouuu“ vyslovené nižším ako stredným tónom hlasu: je žobronenie napr. o jedlo alebo maškrtu

 

  • „Rrrrauuu!“ vyslovené vysokým tónom hlasu: vyjadruje hnev, bolesť alebo strach

 

  • Chvenie čeľustí prípadne rýchle cvakanie zubami: znamená vzrušenie (napr. z lovu) alebo frustráciu, sklamanie

 

  • „Cvrlikanie“ -  niečo medzi „mňau“ a zároveň zvukom pradenia: zvykne byť priateľský pozdravný zvuk často používaný mačacou matkou k zvolávaniu mačiatok

 

  • Pradenie v ľudskej blízkosti: znamená blízky kontakt, pozornosť

 

Mlčí vaša mačka?

Niektorí majitelia tvrdia, že  ich mačka nemňauká a ani nevydáva žiadne zvuky. Je to úplne v poriadku, nie všetky mačky cítia potrebu mňaukať. Ale mačky majú tiež svoje malé tajomstvo. Síce sa doteraz nezistilo do akej miery, ale dokážu pri komunikácii medzi sebou používať aj ultrazvuk, ktorý je pre nás nepočuteľný. Možno preto máme niekedy pocit, že nevydávajú žiadne zvuky...

A čo vaše mačky, rozprávajú sa s vami? 

 

S použitím zdrojov:

Why Does My Cat Do That? - Catherine Davidson

Parler et communiquer avec son chat

Mon chat parle…

wikiHow

Diskusná téma: KOMUNIKUJETE SO SVOJOU MAČKOU?

komunilacia s mackou | 18.01.2015

Komunikujete so svojou mačkou

Danka | 03.12.2014

Moj kocurik nemňauká on len ičííí asi takto i íííííííííí í í í aj keď sa volá Mikeš tak ho občas volám íííčko alebo vrčí vr vr vrrrrr on asi to mńau nejako zabudol no uvidím časom.

...

Judita | 28.09.2013

Moja mačka hovorí mižóó a vydáva hlboké mňau. a bučí.

mňaukanie

ivana | 22.01.2013

Nás Mozart také to pradeniomňaukanie nepoužíva na zháňanie a privolávanie mačiatok :D ... ale takú pekné mrrrriau vydáva ak hľadá hračku ktorú niekam zapotrošil :)

Komunikácia

Kaylin | 22.01.2013

a ako:) keď mokoš bola mladšia, bola hodne ukecaná.síce skoro zistila že som analfabet a neviem mačkovsky, ale aj tak ma mala rada :D teraz je už menej ukecaná.
Trikolorka síce menej kecá, ale o to dôraznejšie , najmä ked je hladná ,tak vtedy jej miau je veľmi hlasné a dôrazné:D
a medzi sebou vždy komunikujú, ale bezhlasne . ja tomu hovorím telepaticky .
Čo ale obidve majú radi to je ,keď sa s nimi rozprávam ......
Teraz práve rozmýšľam, že nevedela by som spamäti identifikovať zvuky, ale keď ich počujem, viem čo znamenajú:)
Hm, keď moja mačka mala bolesti /žľazy v zadočku mala zapchaté/ tak vydávala zaujímavý zvuk , taký kloktavý . našťastie klop ,klop už som ho dávno nepočula ....
hm, ale mačka komunikuje aj telom. A keď k tomu pridá aj zvuk:D tak neexistuje že to človek nepochopí .......:)

komunikujete so svojou mackou?

sylvia | 22.01.2013

Jasne ze komunikujeme,nasa pouziva presne tie mnauky ktore su tu popisovane :) zlate je ked nas vola aby sme sa hrali cela sa najezi prehne chrbatik a hlasno mnauci rozbehne sa proti mne aby som ju nahanala to sa neda odmietnut take volanie :)

Re:komunikujete so svojou mačkou??

Emka | 18.11.2014

Aj ja s mojim kocúrikom komunikujem. Aj môj používa také mňavky ako sú tuto uvedené. Je to zlaté. Normálny človek - maiteľ, by mal rozoznať aspoň tri rôzne mňav. Aj Čárli to často robí. Naprýklad:
keď je hladný
keď ma zdraví
a podobne. Niekedy si tak ľahneme na moju posteľ, amňavkáme obidvaja.
On mňav, ja mňav. On mňav, ja mňav.
Ozaj, ako sa volá vaša cicka? Dáte sem prósím fotočku?

<< 1 | 2

Pridať nový príspevok