MAČACIE CHUTE, MAČACIE ne-CHUTE a 3 DÔLEŽITÉ PRAVIDLÁ MAČACIEHO STRAVOVANIA

04.12.2012 00:15

 

Viete aký by bol ideálny pokrm pre nášho mačacieho miláčika? Podľa MVDr. Paula Piona by sme mali čerstvo zabitú myš hodiť do mixéra, zvoliť program „kaša“ a podávať ho ešte teplý. Dosť by ma zaujímalo koľkí z nás by boli ochotní svojmu gaučovému tigríkovi zaobstarávať denne čerstvé myši a ešte k tomu aj vyhradiť špeciálne pre neho mixér v ktorom by sa drvili tieto malé hlodavce (veď asi by v ňom už nikto nechcel pripravovať pokrmy aj pre seba...,:) a následne ten mixér od myšacích rozmliaždených zvyškov umývať. Z mojich známych, z ktorých väčšina pri pohľade na živú alebo mŕtvu myš bez problémov vyspieva trojčiarkové „cé“, by to určite nedokázal nikto. Láska k mačkám sem, láska tam, myši sú myši. :) Väčšina z nich preto stravuje svoju mačku priemyselne vyrábaným krmivom.

 

Mačacie chute a nechute

Chuť je pre mačku veľmi úzko spojená s vôňou. Je to preto, lebo mačky majú iba okolo 500 chuťových pohárikov, ale až 60 miliónov čuchových buniek. (Iba pre porovnanie, človek má okolo 9000 chuťových pohárikov a 20 miliónov čuchových buniek.) Čuchová ostrosť sa mačke zvyšuje, keď je hladná a naopak oslabuje, keď je sýta. Mačka väčšinou uprednostní jedlo, ktoré má teplotu približne 38 stupňov, pretože to zodpovedá telesnej teplote ulovenej koristi. Dôležitá je tiež konzistencia potravy. Väčšina mačiek neobľubuje lepkavé potraviny a ani také, ktoré sú veľmi vlhké alebo príliš suché. Potrava nakrájaná na kúsky je pre ne príťažlivejšia ako kaša. Veľké percento mačiek je v jedle veľmi vyberavé, čo zvyšuje dôraz na chutnosť stravy.

 

Aj v prípade mačiek sa môže vyskytnúť ako klinický problém strata chuti do jedla alebo aj anorexia. Tento môže prerásť až do takých rozmerov, že mačičku je potrebné hospitalizovať a následne kŕmiť umelo. Preto už v začiatkoch takéhoto problému je dobré skúsiť jej chuť povzbudiť chutnou potravou. Niekedy stačí malá zmena v stravovaní, nové jedlo, ktoré mačičke opäť stimuluje chuťové poháriky. Anorexia môže byť spôsobená zdravotnými príčinami, ale môže byť aj psychického pôvodu. Napríklad zmena prostredia, príp. smrť jej pána, môžu byť zdrojom úzkosti. V takomto prípade je potrebné počas jedla mačičku hladkať, aby sa upokojila.

Pri problémoch s prijímaním potravy je vždy dobré skontrolovať zuby a ďasná, či mačička nemá problém so spracovaním a prehĺtaním potravy.

 

U mačiek, ktoré sa nudia, sa môže prejaviť bulímia. Mačka žerie pre zábavu a potešenie. Veľmi rýchlo u nej potom môže nastať zvýšenie telesnej hmotnosti. V takom prípade treba mačičke venovať väčšiu pozornosť, iniciovať ju hrou, aby zostala psychicky aktívna a popritom spálila viac kalórií.

 

3 dôležité pravidlá mačacieho stravovania

 

1. Mačky potrebujú v potrave veľa vody
Voda je veľmi dôležitou súčasťou mačacieho jedálnička vo vzťahu k celkovému zdravotnému stavu. Mačky nemajú príliš silný pocit smädu a vo všeobecnosti málo pijú, preto je potrebné, aby voda bola obsiahnutá v potrave. Kŕmenie výhradne suchým krmivom môže viesť k chronickej dehydratácii. Bežná korisť mačky obsahuje 70 – 75 % vody, mačacia konzerva okolo 78% a suché krmivo iba 7 – 10% vody. Mačky, ktoré konzumujú výlučne suché krmivo, nevypijú viac vody ako tie, ktoré dostávajú aj konzervovanú stravu. Ale keby ste zrátali vodu, ktorú vypijú, spolu s tou, ktorú prijali v potrave, uvideli by ste ten rozdiel. A tu je práve ten zlomový bod v problematike ochorení močových ciest a ľadvín.
Mačka potrebuje mokré jedlo aspoň raz denne. Môže to byť neslaný a nekorenený vývar s pokrájaným mäsom a mrkvičkou, samostatná porcia mäsa, kapsička alebo konzerva.

 

2. Mačky sú mäsožravce, nepotrebujú krmivá s obilninami

Strava je základným kameňom zdravia, preto je dobré čítať etikety. Nie všetky krmivá sú totiž rovnakej kvality. V rámci suchej stravy sú vhodné krmivá bez obilnín, s nízkym obsahom uhľohydrátov. Práve prítomnosť obilia v krmive dvíha hladinu cukru v krvi. Obilie by vôbec nemalo byť v mačacej strave zastúpené. U mnohých mačiek spôsobuje lepok, ktorý sa v ňom nachádza respiračné problémy ako kašeľ a sťažené dýchanie. Je dobré sa vyvarovať aj sóje. Sója obsahuje fytoestrogény a tiež negatívne ovplyvňuje štítnu žľazu. Obsah vedľajších produktov je kontroverzná téma, ale vždy je lepšie kŕmiť krmivom založeným na živočíšnej báze ako na rastlinnej.

 

3. Kvalitná výživa prispieva mačkám k duševnej pohode a zdraviu

Strava nie je len otázkou riešenia napr. zápalov močového mechúra, ale aj možnosťou, ako mať zdravotný stav mačičky pod kontrolou. Mala by byť pestrá, chutná a prispôsobená potrebám správnej mačacej výživy. Spúšťačom zápalov je aj stres, takže i mačka so správne vyváženou stravou môže takto ochorieť. Zmiernenie stresu a zvýšenie obsahu vody v strave sú dve veľmi podstatné veci pre zvládnutie takýchto ochorení. Aj keď otázka stresu sa nedá vždy tak ľahko vyriešiť, pretože mačky sú veľmi citlivé na rôzne podnety a vnútorné napätie na sebe nedajú príliš znať. Väčšina chorôb ale vzniká práve z narušenej psychiky. Preto je dobré dopriať svojej mačičke pôžitok z jedenia a obohatiť jej svet nejednotvárnou stravou, ktorá jej bude chutiť. Je známe, že pri príjemných činnostiach sa v mozgu vylučujú endorfíny šťastia a tie vyvolávajú duševnú pohodu. Preto potom začne platiť táto jednoduchá rovnica:
sýta mačka = šťastná mačka a
šťastná mačka = zdravá mačka.

 

S použitím zdrojov:

Nourrir son chat – Alimentation du chat
Michéle Fermé – Fradin (Veterinárna lekárka a autorka niekoľkých kníh o mačkách)

Cat nutrition
Lisa A. Pierson (Kalifornská veterinárka a členka Americkej asociácie veterinárov špecializujúcich sa na výživu mačiek)

Foto: Jana Blahová, chovateľka ragdollov, www.devillia.sk

 

Hľadáte pre svoju mačku zmenu? Chcete jej spestriť stravu?

V „Mačacej kuchárke“ nájdete veľa cenných informácii ako spestriť jedálniček a udržať zdravie svojej mačky.
Viac o „Mačacej kuchárke“ nájdete TU.