Mačka, chlpatý terapeut

19.08.2013 21:11

Máte radi mačacie pradenie? Isto áno, veď to k mačaciemu miláčikovi patrí. Lenže nie je to len príjemný zvuk, ktorý mačka vydáva. Má totiž skutočné liečebné účinky: upokojuje, lieči nespavosť, odbúrava stres, redukuje napätie a úzkosť, potláča „čierne“ myšlienky, tlmí bolesť, dokonca má utišujúci vplyv na plod matky v brušku...
Stalo sa vám niekedy, že ste mali depresiu a žiadnu chuť komunikovať s inými ľuďmi, ale svojej mačke ste sa vyrozprávali? Nedávne štúdie dokázali, že ľudia, ktorí žijú s mačkou, majú lepšie duševné zdravie ako tí, ktorí žijú bez nej. Ale nie je to len duševné zdravie, ktoré nám mačka pomáha zlepšiť. Už spomínané mačacie pradenie je dôležité ako pre myseľ, tak i pre telo. Terapeutické účinky pradenia odhalil veterinár z Toulouse Jean-Yves Gauchet. Francúzsky lekár nahral pradenie niekoľkých mačiek, ktoré zostrihal na CD, potom publikoval článok na túto tému a oslovil ľudí, aby našiel dobrovoľníkov. Prihlásilo sa mu ich 250. Po vyhodnotení testu na základe pocitov skúmaných osôb získal tieto výsledky: zvuky pradenia naozaj pôsobili relaxačne, testované osoby pociťovali pocit pohody, pokoja, rýchlo a ľahko zaspávali.  Okrem toho sa pri ďalšom skúmaní zistilo, že frekvencie, ktoré vznikajú pri mačacom pradení, urýchľujú proces hojenia a  pôsobia anabolicky (urýchľujú rast nových tkanív), čiže pomáhajú aj pri zlomeninách a poranených svaloch.
V čom vlastne tkvie tajomstvo mačacieho pradenia? Jeho mechanizmus dodnes skutočne nepoznáme. Niektorí vedci zastávajú teóriu, že vibrácie vychádzajú z hrtana. Iná skupina vedcov zasa preferuje  názor, že pradenie je spôsobené vírivým pohybom krvi v dutej žile, ktorou je privádzaná k srdcu. Vírenie vyvoláva celotelové vibrácie a graduje v dýchacích cestách a nosnej dutine. Analýza mačacieho pradenia ukázala, že pradenie prebieha na frekvenciách, ktoré vyvolávajú emócie.
Dlho sa tradovalo, že mačky pradením  vyjadrujú stav blaženosti, ale ľudia pôsobiaci v útulkoch by vedeli rozprávať o tom ako zbedačené mačky, ktoré k nim prišli, napriek svojmu stavu priadli. Pradenie  totiž môže byť interpretované aj ako zúfalá reakcia tela odolať zraneniu alebo chorobe.

Čo myslíte, pradie mačka kvôli nám alebo si pradením zvyšuje svoj komfort?

Vlastne jedno aj druhé. Mačka je malý psychoanalytik. Pokojný človek zbavený negatívnych energií je jej bližší a lepšie vyhovuje jej potrebám.

Aké sú teda terapeutické vlastnosti mačky?

Mačka má antidepresívne vlastnosti, zlepšuje náladu a oslobodzuje nás od negatívnej energie. Každodenný kontakt s mačkou dokonca zvyšuje obranný imunitný systém, hladkanie znižuje úzkosť, krvný tlak a riziko srdcového infarktu. Mačka ako náš spoločník je teda v každom smere úžasná.

 

 

 

Ako Mačacie Spektrum nahrávalo mačacie pradenie 

CD veterinára Jean-Yves Gaucheta sa radí medzi relaxačné CD typu:  vtáčí spev, šum mora, zvuky prírody... Aj tí, ktorí si chlpatého mačacieho terapeuta napr. kvôli alergii nemôžu dovoliť, môžu pri jeho počúvaní zrelaxovať.
Povedali sme si, že to je výborný nápad, relaxovať pri zvukoch mačacieho pradenia, že by sme niečo také mohli vytvoriť aj my a že by to mohlo byť použiteľné napríklad pre malých detských nespavcov  a bolo by fajn keby to začínalo inštrumentálnou uspávankou a až následne prešlo do mačacieho pradenia. Jana z nášho Mačacieho Spektra vzala gitaru a za jeden deň vymyslela a nahrala „Mačaciu uspávanku“. Mysleli sme si, že to najťažšie je za nami a teraz už len nahráme ako pradie náš kocúr. Lenže ako sme neskôr zistili, nahrať pradúceho kocúra nie je len tak, a po niekoľkých neúspešných pokusoch sme to vzdali. V domácich podmienkach to totiž nemalo ten správny relaxačný zvuk, nakoľko mikrofón zachytával vonkajšie ruchy, neskôr suseda, ktorý prišiel z práce a začal vŕtať a navyše sa o mikrofón chodili obtierať aj všetky ostatné mačky, ktorým sa veľmi páčil.  Rozhodli sme sa teda objednať štúdio a ísť nahrať pradenie tam. V deň D sme naložili kocúra do prepravky a  keďže je veľký cestovateľ, spokojne sa rozvalil a čakal, kde ho vyložíme. Nedostatočne poučené nahrávaním v domácich podmienkach sme si naivne mysleli, že to tak do pol hodiny vybavíme. Lenže človek mieni a mačiak mení.
Po zvítaní sa s nahrávacím technikom sme mu predviedli v plnej kráse dotyčného kocúra. Predsa len, kocúrov nemá v štúdiu každý deň. Keďže kocúr práve začínal byť poriadne zvedavý a dobýjal sa z prepravky von, rýchlo sme sa premiestnili zo vstupnej do nahrávacej miestnosti, ktorá bola od technika oddelená sklom. Tam sme kocúra vypustili a technik nám dal červenú na znamenie, že sa nahráva. Začali sme kocúra odušu hladkať, aby priadol.
Ak si myslíte, že nepriadol, myslíte si úplne správne. Ani ho to nenapadlo. Prestal si nás totiž absolútne všímať a začal sa venovať skúmaniu miestnosti, v ktorej podľa nás nebolo na skúmanie nič zaujímavé, pretože okrem okrúhleho stola s dierou uprostred, v ktorej bol primontovaný mikrofón a zopár stoličiek naokolo, v nej nebolo úplne  nič. Po hodinke, kedy sme vyčerpali všetky možné fígle a zaručené škrabkania pod bradou, ktoré vždy viedli k vytúženému pradúcemu zvuku, sme dostali z kocúra kratučké: „rrrrrrrrrrr“. Keď zvukár konečne počul, o čo nám v reále ide, usúdil, že by na to bol vhodnejší iný typ mikrofónu, a tak ho rýchlo premontoval. Lenže asi to nebol najlepší nápad, pretože kocúrova pozornosť sa okamžite upriamila na nový objekt a zasa nefungovalo nič, čo by ho dostalo do predchádzajúcej pradúcej nálady. Po sérii ďalších pokusov, kedy si kocúr konečne ľahol a dokonca začal priasť, sme zistili, že leží od mikrofónu príliš ďaleko. Skúsili sme ho teda premiestniť bližšie, ale tým sme zasa narušili mačaciu idylku, a tak nám technik mikrofón vymontoval a dal do ruky, aby sme zvuk mohli zachytiť z čo najbližšej vzdialenosti. Čo- to sa podarilo nahrať, ale keď sme si nahrávku následne vypočuli zistili sme, že sa nijako nelíši od nášho domáceho výtvoru, nakoľko v nej tiež boli počuť všetky iné zvuky a navyše tam ten kvalitný mikrofón zachytil aj akési „chsssssss, chsssssss“, čo sme neskôr identifikovali ako pohyb ruky po mačacej srsti. „ Ako teda nahráme mačacie pradenie, keď nemôžeme kocúra hladkať?“ 
Boli sme však pevne rozhodnuté, že keď sa to podarilo Francúzovi, musí sa to podariť aj nám. Keď však kocúr objavil ako ďalšiu zaujímavú vec presklené okno, cez ktoré začal vypliešťať  veľké okále na technika, ktorý sa pri nahrávaní už dávno tak nenudil,  mali sme už vážne všetkého dosť a boli sme s nervami a  silami na konci. Keď tu zrazu sa milý kocúr ešte raz poobzeral po miestnosti a vzápätí sa išiel rozvaliť na stôl, dokonca hneď vedľa mikrofónu, ktorý bol opäť primontovaný na pôvodnom mieste. A unavený po toľkom bádaní začal priasť sám od seba ako kolovrátok a už neprestal. A my sme sa usmievali ako blázni. :o)
Doma sme si celú nahrávku pre istotu opäť vypočuli, či tam nie je voľajaká technická chyba. Nebola a nahrávka na nás fungovala ako uspávadlo na 100 %, ledva sme ju dopočúvali do konca.

Naše „testované“ osoby, teda tie, ktoré si kúpili knižku, v ktorej je CD s mačacím pradením, nám dali sami od seba spätnú väzbu, ako na nich nahrávka účinkovala. Vraveli rôznorodé veci. Veľa dospelých ľudí, hlavne takých, ktorí nemali mačku, mali pri počúvaní pocit uvoľnenia a fajn sa im zaspávalo. Niektoré deti spali a iné zasa nechceli. Mačky si robia čo chcú a u detí to platí rovnako. :o) V jednej materskej škôlke, ako nám napísala jedna pani učiteľka 8 detí pri pradení zaspalo a 3 šantili ďalej. A jeden pán, ktorý má doma 6 mačiek nám zavolal, že večer pustil mačkám CD-čko a pozoroval ich reakciu. Vraj ich to veľmi zaujalo a počúvali, čo za cudzia mačka to u nich pradie. A zaujímavá bola aj informácia, ktorú nám napísala ďalšia pani. Má totiž kocúra, ktorý by evidentne prijal mačacieho kamaráta. Nakoľko je ale „jedináčik“ a u pani býva sám, púšťa mu CD-čko a on si pri počúvaní pradenia vždy krásne pospí a je vraj na ňom vidieť, ako si tento dôverne známy zvuk užíva.  Keďže nemá skutočnú mačaciu spoločnosť, teší sa aspoň z virtuálnej.  :o)

 

Toto je naše CD s mačacím pradením. A ak doma ešte niekto nemá pradúcu mačku, dá sa aj s knihou objednať. :o)

 

 

Ak sa vám článok páčil, dajte nám like.

Diskusná téma: Mačka, chlpatý terapeut

Murko Chipso

renata | 10.02.2016

Aj nas kocur pradie pri hladkani a ma to velmi rad ked ho rozmaznavame

maly terapeut

ana | 29.08.2013

mam doma 2 taketo zive macacie cd :)

Pridať nový príspevok