Majú mačky šiesty zmysel? (2.)

29.04.2013 22:21

 

Ďalšia záhada  je, ako mačky, ktoré sa ocitnú  stovky kilometrov od svojho pôvodného domova, dokážu trafiť späť domov. Určitú úlohu zohráva ich citlivosť na zmeny v magnetickom poli Zeme. Odborníci sa domnievajú, že disponujú istým typom magnetického zmyslu, ktorý funguje ako vnútorný kompas. Tento im na základe magnetického poľa Zeme pomôže nájsť cestu rovnako ako vtákom a motýľom.

Ďalšími  účinnými  pomocníkmi sú pre mačku jej zrak a vnútorné hodiny. Ale bol zaznamenaný aj prípad, kedy sa slepý kocúr, ktorý bol 25 km od svojho domova, dokázal vrátiť späť domov. Išiel 20 km popri rieke, cez ktorú bol iba jediný most, po ktorom  sa dalo prejsť k jeho obydliu a on ho našiel a po 15- tich  dňoch sa vrátil. V takýchto prípadoch sa môžeme domnievať, že mačka so zrakovým handicapom využíva svoju čuchovú a zvukovú pamäť. Vníma  napríklad vôňu určitej rastliny, ktorá  sa vyskytuje v blízkosti obydlia,  prípadne rozozná typické zvuky okolia, napríklad zvuk zvonu. Ale ako si vysvetliť, keď mačka dokázala nájsť svojho pána na mieste, kde nikdy nebola?  Túto otázku si kládla rodina, ktorá sa presťahovala 2500 km ďaleko a svojho perzského kocúra nechala na svojej  starej  adrese. Po 14-tich mesiacoch ich skutočne našiel. Bol to tajomný šiesty zmysel, ktorý mu to umožnil?

 

Vedia mačky kedy sa blíži koniec?

Určite ste už počuli o kocúrovi, ktorý žil v istej nemocnici a vždy pobudol pri pacientovi, ktorý potom o pár hodín zomrel. Kocúrove predpovede boli natoľko presné, že nemocnica už dopredu mohla informovať rodinu. Týmto neobvyklým prípadom sa zaoberali aj vedci, ktorí to vysvetlili tak, že kocúr svojim veľmi citlivým čuchovým orgánom zachytil typický pach, ktorý vydáva umierajúci človek, a ktorý my ľudia nevnímame. Ako si však vysvetliť, že mačka, ktorá zostala doma po tom, čo jej pána odviezli do nemocnice, začala v noci  bez  zjavného dôvodu kvíliť a ako sa ukázalo presne v rovnakom čase ako zomrel jej pán?

 

Sú mačky telepatické? Dokážu čítať myšlienky?

Možno sa vám niekedy stalo, že ste si napríklad pomysleli, že vyberiete mäso z chladničky a vzápätí ste zistili, že mačka už sedí pri chladničke. Alebo máte prácu, z ktorej sa vraciate domov nepravidelne, v náhodných časoch  a mačka vás vždy čaká pri dverách alebo za oknom.  Podľa pozorovaní mačka príde k oknu približne 10 minút pred príchodom svojho pána. Ako môže vedieť, kedy sa vráti? Existuje mentálne spojenie medzi človekom a mačkou?

Touto problematikou sa zaoberala skupina  amerických odborníkov. Vymysleli experiment,  pri ktorom do krabice v tvare písmena T umiestnili  dve misky s potravou a telepaticky mačku ovplyvňovali, aby si vybrala. Experiment  bol natoľko úspešný, že vedci pripustili možnosť, že telepatia existuje a umožňuje komunikáciu medzi človekom a mačkou.

S týmto pomyselným  komunikačno - empatickým  zmyslom má však väčšina majiteľov mačacích miláčikov osobnú skúsenosť. Preto mačka a jej tajomné schopnosti  nikdy neprestanú udivovať a fascinovať.

 

A čo vy, máte podobnú skúsenosť so svojou mačkou?

 

S použitím zdrojov:

psychologies.com
Le sixieme sens du chat
World of cats

 

 

 

Diskusná téma: Majú mačky šiesty zmysel? (2.)

macky a telepatia

dani | 08.01.2019

je mozne aby nas kocur vycitil ze ho chceme dat vykastrovat ? lebo zrazu zmizol.. :( nebola som s tym stotoznena a odkladala som to stale na neskor, ale muz ho nechcel v dome ani nikde odkedy si zacal znackovat svoje uzemia a mocit aj u nas doma, aj ked mal moznost ist na svoj zachod.. preto som nakoniec suhlasila nez aby sme ho dali prec.. a kocurik zrazu nikde.. jednoducho zmizol :(

Tomík

Ericia | 09.05.2017

Môj Tomík má čaká stále keď idem z práce pred dverami. Za bytovkou odparkujem auto a v tej chvíli ide ku dverám - to mi povedal priateľ, ktorý je ako prvý doma. Nevidí ma , nepočuje, ale ide ku dverám :-) . Tiež keď odchádzam do práce, tak sa veľmi hnevá a to prejavuje tým, že na mňa vyskočí a nechce sa ma pustiť (už som sa neraz musela prezliecť, keďže oblečenie nezvládlo jeho pazúriky.

ŠIESTY ZMYSEL

Emka | 18.11.2014

Je to podľa mňa pravda, lebo fakt sa to stále prejavuje a je to veľmi zaujímavé. Tieš súhlasím s Kajlin.
Mačičky sú úžasné a podľa mňa majú určite trochu šiesty zmysel.
Pozdravujem Kajlinine cicky (Mokoš a Miňuška) od môjho kocúrika Čárliho..
Dobre si pametám na mená mačičiek??

macky

ana | 25.05.2013

Nase macky nas vycitili a cakali na chodbe a to sme naschval isli potichu , aby nas nepoculi rozpravat , ked sme prisli po 11 dnoch z dovolenky a uz nevravim ,aku radost prejavovali :)

siesty zmysel

ana | 25.05.2013

macky su krasne stvorenia , len to ludia nevidia ...

Majú mačky šiesty zmysel?

Marika | 15.05.2013

Všimla som si, že spln mesiaca moje mačky magicky priťahuje. V takú noc nevydržia byť vo vnútri. Musím ich pustiť von. Pobehujú, šantia alebo sedia s tváričkami obrátenými k mesiacu. Fascinovane ho pozorujú aj dlhú dobu. Pripadá mi to, akoby sa "opaľovali" pod mesačným svitom. Jedna z mačiek je slepá, svojim neexistujúcim fyzickým zrakom nemôže spln mesiaca vidieť a predsa ho nejakým spôsobom cíti. Zakaždým si sadne tak, že jej mesačný svit osvetľuje tváričku. Mesiac disponuje odrazeným svetlom, ktoré nemá tepelnú zložku ako slnečné žiarenie. Ako ho teda môže slepá mačka cítiť? Urobila som pokus: niekoľkokrát za sebou som túto mačku preniesla do tieňa. Zakaždým sa vrátila na miesto zaliate mesačným svitom, sadla si a tváričku nastavila splnu mesiaca. Má slepá mačka šiesty zmysel? alebo cíti nejaké žiarenie či energiu mesiaca, ktorú už my ľudia necítime? Napokon mesiac svojou gravitačnou silou spôsobuje aj taký obrovský fyzikálny jav , akým je príliv a odliv...Môže slepá mačka cítiť gravitáciu mesiaca?

Mačky a telepatia

Kaylin | 01.05.2013

Ja si myslím, že majú šiesty zmysel a aj telepaticky komunikujú. My ešte nie sme schopní toto vedome pochopiť, preto sa to prejavuje v našom podvedomí. Príhody na to,aby som to podoprela nemám:d ale prejavuje sa to stále. či idem do roboty, či prídem z roboty,či idem len tak niekde von.... len čo sa rozhodnem že odchádzam, mačka mi venuje celú pozornosť:D teda tá staršia aj keď sa málokedy pohne /normálne keď sa pohybujem po dome si ma už veľmi nevšíma/ a malá si ľahne pred dvere ,vždy ju musím posúvať, aby som mohla odísť :) ale aj medzi sebou komunikujú telepaticky ...

Re:Mačky a telepatia

Emka | 18.11.2014

Súhlasím. Úžasné.
prósímprósím,, dajte tu fotočku Mokoša a Miňušky. Ak chcete, môžete mi dať email a ja vám pošlem fotku kocúrika. Volá sa Čárli. Krásne píšete komentáriky o svojich láskach mačičkách. Určite ich máte strašne rada. Aj ja mám veľmi rada Čárliho.
ďakujem.

Pridať nový príspevok