Výstava mačiek očami návštevníka

03.12.2012 22:18

 

Keď sme si minulý týždeň na Facebooku prečítali, že sa cez víkend v Olomouci koná Výstava mačiek ktorej zlatým klincom by mala byť špeciálna Ragdoll show, hneď nám bolo jasné kde budeme v sobotu. 

O siedmej ráno sme vstali a okolo jedenástej sme už kráčali z parkoviska smerom k Atletickej hale Lokomotiva. Privítal nás obrovský transparent s mačacou hlavou a nápisom Výstava koček, ktorý nikoho nenechal na pochybách, že sa to koná práve tu. Okolo budovy postávala kopa ľudí. Niektorí ako my práve prichádzali a iní už vychádzali z modrej plechovej brány, ktorá slúžila ako vchod. Neviem či sa brána dala otvoriť aj viac, ale cez otvor ktorý tam bol, sa zmestil tak akurát jeden človek. Museli sme preto počkať pokiaľ z haly vyjde menšia štrúdľa ľudí a až potom sa dalo vojsť dnu. Za modrou bránou nás hneď ovalil zápach vychádzajúci z WC. Možno by stačilo len trochu Sava a človek by mal hneď iný dojem. Potom sme prešli do športovej haly a každá z nás zaplatila 60 českých ako vstupné. Dostali sme na ruku papierovú návratku s nápisom „Pet center Olomouc“ a pani sa nás opýtala či máme doma kočičku. Keďže sme mali, každá z nás dostala 300g vrecko granúl Whiskas Junior. Zobrali sme, mačky na chalupe sa isto potešia. Potom sme sa vrhli do víru stánkov pretože sme museli cez ne prejsť, aby sme sa dostali ku klietkam. Boli plné rozličných mačacích hračičiek počnúc mávatkami z ktorých niektoré boli dokonca teleskopické, cez pávie perá, loptičky, guličky, myši...,(veď to poznáte),  ale mali tam napríklad aj pohybujúci sa hmyz, pri ktorom určite nezostane ľahostajné žiadne mačacie oko. V ďalšom stánku ponúkal krmivká Royal Canin, ktorý bol generálnym sponzorom a Whiskas, ktorý bol sponzorom reklamným, ako sme sa dočítali z katalógu. Ale predávali tu aj dámske šatky, spony na opasky s konskými hlavami a dokonca tam mali aj zopár kovbojských klobúkov, asi ak by náhodou prišiel nejaký kovboj, ktorý je zároveň milovníkom mačiek. :)

 

V areáli bolo okolo 500 mačiek. Vystavovatelia boli z Česka, Slovenska, Maďarska, Rakúska, Poľska Chorvátska, Talianska a Ukrajiny. Mačky boli naozaj krásne a najrozličnejších plemien. Perzská, Exotická, Americký Curl, Mainská mývalia, Nórska lesná, Ragdoll, Neva Masquerade, Birma, Sibírska, Turecká Angora, Habešská, Burmilla, Britská, Barmská, Kartúzska, Cornish Rex, Devon Rex, Európska, Kurilský Bobtail, Ocicat, Ruská modrá, Sphynx, Donský Sphynx (jedného sme mali možnosť si pohladkať a bolo to veľmi príjemné :), Siamská, Orientálna. Boli tam aj obyčajné domáce mačky, ktoré ale vôbec nevyzerali obyčajne. Predierali sme sa ku klietkam s týmito chlpatými fešákmi a fešandami úzkymi uličkami pomedzi návštevníkov a cítili sa ako v preplnenom vlaku. Výstava mala zrejme výbornú propagáciu, lebo tam bol doslova nátresk. K niektorým zadným klietkam sme sa ani nedostali, lebo nás okrikovali, že tam nemáme zavadzať, lebo prekážame posudzovateľom. V tom prípade sme nepochopili, prečo to rozmiestnenie riešili práve takto.

 

Čas pomerne rýchlo ubehol, až bolo zrazu pol tretej. Dozvedeli sme sa, že špeciálna Ragdoll show kvôli ktorej sme hlavne prišli by sa mala začať okolo pol štvrtej, ale vraj asi skôr o štvrtej. Rozhodli sme sa teda, že si zatiaľ v bufete na poschodí dáme kávu. Okrem kávy mali ešte čaj, plnené trubičky, Millu, hot dog a rum, ale ten si nikto nedával, zrejme všetci chceli výstavu dopozerať až do konca. S pariacim sa nápojom v plastovom poháriku sme si sadli k doslova ošarpanému stolu, na ošarpanú stoličku ktorú sme mali každá absolútne iného typu. Pokým sme pri káve rozobrali akou farbou by sme to tu natreli, aby to vyzeralo trocha lepšie, čas rýchlo ubehol. Keďže už boli skoro štyri hodiny, presunuli sme sa rýchlo dolu. Prvú hodinu čakania sa neudialo takmer nič. Prešľapovali sme na mieste a potom si dali ďalšie „kolečko“  okolo klietok. Medzitým sa objavili dve hostesky v  stánku Gourmet ktoré ponúkali, že ak im vyplníme kontakt na seba, môžeme si zakrútiť kolesom, (niečo na spôsob Mountfieldu) a dostať kapsičku zdarma. Jasné, že sme vyskúšali,  mysliac na naše vonkajšie mačky. Gourmet to mal ale dobre vymyslené, na kolese bolo až štyrikrát napísané „žiadna výhra“, takže im z kapsičiek veľmi neubudlo. Potom sme si všimli, že na miesto kde sa predtým hodnotilo, začali znášať staré školské lavice s gumenými kuchynskými obrusmi, papierové krabice s cenami  a jedna z  pomocníčok si tam priniesla veľkú rolu papiera, ktorú približne ďalšiu polhodinu trhala na pravidelné štvorce. Od únavy sme si sadli na jedinú lavicu, ktorá tam ostala a rozoberali, prečo to vlastne nenatrhala už včera večer doma. Medzitým  v päťminútových intervaloch 4x vyhlásili, že si majiteľ modrého passata z Prahy má ísť preparkovať auto, takže sa aspoň niečo dialo. Keď sa začalo ešte len hodnotenie Best In Show,  väčšina návštevníkov už poodchádzala. Tí čo zostali sa nahrnuli dopredu, takže prichádzajúci vystavovatelia mali čo robiť, aby sa dostali cez nich aj s mačkami. Človek, ktorý to uvádzal mal našťastie zvučný hlas. Ostatným oceneným, ktorí mali do mikrofónu niečo povedať o svojej víťaznej mačke sme nerozumeli ani slovo, pretože reproduktory boli na úplne opačnom konci haly.

 

Keď sme už mysleli, že od únavy a od hladu odpadneme, konečne okolo pol siedmej večer začala sľubovaná špeciálna ragdoll show krátkym úvodom a potom to prebiehalo podobne ako doteraz, len miesto rôznorodých mačiek, posudzovatelia hodnotili 59 ragdollov. Čakali sme, že niekto aspoň predstaví toto krásne plemeno, veď niektorí z tých zopár ľudí čo vytrvali ani nevedeli, že čo je ragdoll. Nič také sa ale nekonalo. Niektoré mačky už tiež toho mali „plné zuby“ a my sme sa im vôbec nečudovali. Vystavovatelia tých víťazných dostali „šup, šup“  poháre, kokardy a vecné dary a ani nemali čas užiť si  svojich 5 minút slávy. O 20 minút bolo po všetkom a my sme sa rozpačito pobrali domov, veď nás čakala ešte dlhá cesta. V aute sme sa dohodli, že najbližšiu výstavu pôjdeme filmovať niekde ďalej, aby sme mali s čím porovnávať.

Organizátori sa na výstave určite veľa narobili, bolo vidno aj veľa dobrovoľnej práce a veľkej snahy, aby všetky súťaže prebehli podľa pravidiel, ale nepozabudlo sa trochu na pohľad a celkovú atmosféru pre návštevníka?

Mačičky ragdoll však boli krásne a noblesné. Môžete sa pozrieť. :) 

Špeciálnu Ragdoll Show nájdete vo Videách