MÁTE DOMA MAČACIEHO SENIORA alebo AKO DLHO DNES ŽIJÚ MAČKY?

01.04.2013 21:36

 

Guinessová kniha rekordov uvádza, že najdlhšie žijúca mačka dosiahla veku úctyhodných 38 rokov, čo je v prepočte na ľudský vek približne 160 rokov. Bohužiaľ, je asi málo pravdepodobné, že sa našim chlpatým miláčikom podarí toľko dožiť, ale podľa súčasnej nemeckej štúdie sa život mačiek za posledných 30 rokov takmer zdvojnásobil. V roku 1982 bola totiž priemerná dĺžka života mačky iba 6,2 roka. Ale v roku 1996 to už  bolo 9,2 roka a v roku 2005 - 11,1 roka. A táto tendencia naďalej stúpa. V súčasnosti je podľa tejto štúdie priemerná dĺžka života mačky 15 - 20 rokov. Niektoré plemená  síce majú tendenciu žiť dlhšie ako ostatné, napr. manx a siamske mačky, ale trend je viditeľný u všetkých typov mačiek.

 

Prečo sa život mačiek stále predlžuje?

Dôvody sú rôzne. Prispieva k tomu aj lepšia výživa. Majitelia už dnes venujú väčšiu pozornosť pri výbere vhodných potravín pre svojich miláčikov. Najmä vo svete stúpa trend viac  kŕmiť aj mokrou stravou, čím sa znižuje problém s ochorením obličiek, ktorý je v súčasnosti na druhom mieste v chronických ochoreniach, ktoré môžu končiť aj smrťou zvieratka. Ďalej k tomu prispieva  lepšia zdravotná starostlivosť a vo veľkej miere  aj sterilizácia, ktorá znižuje riziko vzniku niektorých chorôb, a tým prispieva k predĺženiu života mačiek. Dnes nie je nezvyčajné mať mačku ktorá má 18 rokov a niektoré dokonca prekračujú 20. Samozrejme jedná sa väčšinou o mačky, ktoré žijú vo vnútri  a nechodia samé von. Tie sú ušetrené rizík s ktorými sa potýkajú vonkajšie mačky.

Aj používanie označenia „mačky seniorky“, ktorým nazývali zvieratá, ktoré dosiahli vek 7 rokov sa oproti minulosti zmenilo. Dnes sa takto označujú mačky staršie ako 12 rokov. Pokiaľ sa mačičke majiteľ venuje a starne aktívne, jej mentálna a fyzická kondícia je na vyššej úrovni ako u iných jedincov. Známe je aj to, že zvieratká, ktoré žijú v pohodovom prostredí a sú milované, sa dožívajú vyššieho veku.

 

Mení sa povaha mačiek, keď starnú?

Táto otázka bola súčasťou ďalšieho „mačacieho“ prieskumu, ktorý urobili vo Veľkej Británii na vzorke 1236–tich mačiek, ktoré boli staršie ako 12 rokov. Dokonca najstarší účastník prieskumu, kocúr Stevie, mal vtedy 26 rokov. Výsledky ukázali, že u každej starnúcej mačky nastali v jej chovaní zmeny. Väčšina zmien bolo bežných. Ale skutočne zaujímavé bolo, že v starobe nastávali zmeny aj vo vzťahu medzi mačkou a majiteľom,  a dokonca aj medzi mačkou a inými zvieratami. Mačky s divokou povahou sa umiernili, samotárske jedince sa stali milšími a viac vyhľadávali hladkanie. Až 81% mačiek začalo mať vo vyššom veku radšej spoločnosť a dožadovalo sa viac pozornosti. A ak prekonali nejaké vážnejšie ochorenie, prejavovali svojmu majiteľovi väčšiu oddanosť a závislosť na ňom.
 
Vo vzťahu k iným zvieracím jedincom boli podľa prieskumu najmenej tolerantné staršie mačky, ktoré žili v spoločnej domácnosti s mačiatkami alebo mladými mačkami. Ale niektoré mačky žijúce v inom prostredí dokonca začali sami od seba vyhľadávať spoločnosť iných mačiek.

 

Mačky sú skrátka v každom veku zaujímavé. Či už ako mačiatka, mačky v aktívnom veku alebo aj ako mačací seniori. Vždy nás dokážu niečím prekvapiť a zrnkom svojej zvláštnej jedinečnosti obohatiť náš život.

 

A akú skúsenosť máte vy, mali ste už alebo máte doma mačacieho seniora?

 

 

S požitím zdrojov:

Lines 4 - SFC (French Society of Cynotechnie)

Edukeo.net

V.Halls – Kočka důvěrně

Diskusná téma: MÁTE DOMA MAČACIEHO SENIORA alebo AKO DLHO DNES ŽIJÚ MAČKY?

perský kocúr Lord a bengalská mačka Muna

milka | 13.06.2018

Máme krásneho čierneho 9 ročného perského kocúra.Kúpili sme ho po tom,ako nám auto zrazilo 3 ročnú čiernu mačku.Tento rok sme k nemu pridali 2ročnú bengalskú mačku,lebo sa pani nemohla o ňu postarať.Najprv na ňu žiarlil,ale už si celkom zvykli.S kocúrom chodíme na vodítku ráno aj večer na prechádzku,mačka je len vnútri.Obaja nám robia velkú radosť,hlavne ráno keď ešte spíme a Lord nám vreští pri dverách,že ideme už na prechádzku,ale aj tak ich lúbime.

Macicky

Mony | 25.08.2017

Ja mam a mala som veľa mačičky. Svoje mam bohužiaľ 3 ale stále nejaké políčky prídu a stanú sa miláčika mi. Najstarší je zrejmé Sneží asi 7 r, môj Rokky ma 6 a najmladší bude mať rok. Na asi nenávidia ma ký... Ale vlastne to mňa. Ja milujem a chráni všetko živé aj hmyz

Náš kocúr Oliver

Eva | 16.04.2017

Pred 18 rokmi sa k nám dostal zo záhradkárskej osady kocúr Oliver.Až do minulého týždňa milo vystrájal, ale začal mať zdravotné problémy. Aj keď sa pekne napapal, čo spapal väčšinou aj vyzvracal. Hneď v pondelok sme s ním išli k zverolekárovi, dostal injekciu a v stredu sme išli s ním na kontrolu. Prestal zvracať, dostal ďalšiu injekciu , ale je ako keby ani nebol náš Oliver. Pekne papá, pije vodičku, len je iný, nie je čulý, len oddychuje a veľa spinká. Až teraz sme si uvedomili s manželom, že náš Oliver už má krásny vek a veľmi sa bojíme o neho. Veľmi dúfame, že koniec je ešte strašne ďaleko len sa zotavuje z tých zdravotných problémov čo mal.

Mačka bez mena

Maria | 27.02.2017

Naša mačička ktorá hoci nikde nedostala meno, ale lúbime ju všetci a veľmi, má už 16 rokov a veľmi sa zmenila s vekom . V mladosti bola sialena, dnes je už milá pokojná. Ale sedačku nám driape stále. Bojím sa o ňu kvôli veku, hoci má predpoklady dožiť sa vysokého veku, je v dobrej kondícii, sterilizovaných a chovania doma, neviem ako to budem poznať že koniec sa blizi

Cica

Jaja | 11.02.2017

Naša Cica prišla ako mačiatko z ulice. Ale bola krásna. Mame ju 10 rokokov a je krásna. .....veľmi ju mame radi..

Náš kocúr Ocelot

Radko Káčerik | 16.01.2017

Naš kocurik ocelotik žije už skoro 2 roky a my ho ľúbime už 100 rokov

monali28

monali28 | 04.11.2016

Včera nás opustila naša Micinka vo veku 16 rokov,až teraz sme si uvedomili ako nám veľmi chýba a čo nám dala ..ako malú sme ju zachránili pred utopením a ona nám to vracala svojou prítulnosťou až do vysokého veku...nie je nič horšie ako vidieť ako vám odchádza a nemôžete urobiť tentokrát nič pre jej záchranu...strašne to bolí..

Macaci vek

Jozef | 22.10.2016

Dnes som pochoval nasu cicu pre jej 17. narodeninami. Bola perzska s papiermi. Nosit na rukach sa nikdy nedala, ale bola rozumna skoro ako pes, jednoducho vedela, co si mohla dovolit. Mrzi nas len jedno, ze sme jej neumoznili mat maciatka a ani sme ju nedali sterilizovat, co malo za nasledok rakovinu prsnikov, ktore ju nakoniec zabili. Hormonalne injekcie tiez ublizovali. Vcelku nas zivot obohatila a zostaneme jej zato navzdy vdacny. Detom nahradzala nas rodicov, ked boli doma same. Uz by sme ale dalsiu cicu asi nechceli, vlastne ani ine zviera, predsa len to zviera trpi, ked je samo pocas dovoleniek, suseda to prikrmovanim nikdy nezachrani.
Pre vsetkych, co maju, alebo budu mat macku odkazujem, ze macka si zasluzi vasu plnu pozornost, jej strata naozaj boli, az potom si uvedomite, co vam dala.

Náš kocúrik

Daniela | 13.05.2016

Môj Nikinko bude mať 16 rokov, má sa dobre, ale vôbec nepriberá, naopak je vychudnuty, aj keď papá normálne. No a problémy so zubami - tie veru má. Je to britský modrý kastrovaný kocúr a milujeme ho veľmi.

Nasa krasavica

Maria | 10.01.2016

Naša krasavica Parker ma 16 rokov,skvelu stravu a lasku,ktoru si naozaj stale viac vyzaduje a velmi ju mame radi,je to nasa starenka,nasa biela snehova guľka ale veľmi aktívna,radosť samá,dufame ze este dlho

<< 1 | 2 | 3 | 4 >>

Pridať nový príspevok