MÁTE DOMA MAČACIEHO SENIORA alebo AKO DLHO DNES ŽIJÚ MAČKY?

01.04.2013 21:36

 

Guinessová kniha rekordov uvádza, že najdlhšie žijúca mačka dosiahla veku úctyhodných 38 rokov, čo je v prepočte na ľudský vek približne 160 rokov. Bohužiaľ, je asi málo pravdepodobné, že sa našim chlpatým miláčikom podarí toľko dožiť, ale podľa súčasnej nemeckej štúdie sa život mačiek za posledných 30 rokov takmer zdvojnásobil. V roku 1982 bola totiž priemerná dĺžka života mačky iba 6,2 roka. Ale v roku 1996 to už  bolo 9,2 roka a v roku 2005 - 11,1 roka. A táto tendencia naďalej stúpa. V súčasnosti je podľa tejto štúdie priemerná dĺžka života mačky 15 - 20 rokov. Niektoré plemená  síce majú tendenciu žiť dlhšie ako ostatné, napr. manx a siamske mačky, ale trend je viditeľný u všetkých typov mačiek.

 

Prečo sa život mačiek stále predlžuje?

Dôvody sú rôzne. Prispieva k tomu aj lepšia výživa. Majitelia už dnes venujú väčšiu pozornosť pri výbere vhodných potravín pre svojich miláčikov. Najmä vo svete stúpa trend viac  kŕmiť aj mokrou stravou, čím sa znižuje problém s ochorením obličiek, ktorý je v súčasnosti na druhom mieste v chronických ochoreniach, ktoré môžu končiť aj smrťou zvieratka. Ďalej k tomu prispieva  lepšia zdravotná starostlivosť a vo veľkej miere  aj sterilizácia, ktorá znižuje riziko vzniku niektorých chorôb, a tým prispieva k predĺženiu života mačiek. Dnes nie je nezvyčajné mať mačku ktorá má 18 rokov a niektoré dokonca prekračujú 20. Samozrejme jedná sa väčšinou o mačky, ktoré žijú vo vnútri  a nechodia samé von. Tie sú ušetrené rizík s ktorými sa potýkajú vonkajšie mačky.

Aj používanie označenia „mačky seniorky“, ktorým nazývali zvieratá, ktoré dosiahli vek 7 rokov sa oproti minulosti zmenilo. Dnes sa takto označujú mačky staršie ako 12 rokov. Pokiaľ sa mačičke majiteľ venuje a starne aktívne, jej mentálna a fyzická kondícia je na vyššej úrovni ako u iných jedincov. Známe je aj to, že zvieratká, ktoré žijú v pohodovom prostredí a sú milované, sa dožívajú vyššieho veku.

 

Mení sa povaha mačiek, keď starnú?

Táto otázka bola súčasťou ďalšieho „mačacieho“ prieskumu, ktorý urobili vo Veľkej Británii na vzorke 1236–tich mačiek, ktoré boli staršie ako 12 rokov. Dokonca najstarší účastník prieskumu, kocúr Stevie, mal vtedy 26 rokov. Výsledky ukázali, že u každej starnúcej mačky nastali v jej chovaní zmeny. Väčšina zmien bolo bežných. Ale skutočne zaujímavé bolo, že v starobe nastávali zmeny aj vo vzťahu medzi mačkou a majiteľom,  a dokonca aj medzi mačkou a inými zvieratami. Mačky s divokou povahou sa umiernili, samotárske jedince sa stali milšími a viac vyhľadávali hladkanie. Až 81% mačiek začalo mať vo vyššom veku radšej spoločnosť a dožadovalo sa viac pozornosti. A ak prekonali nejaké vážnejšie ochorenie, prejavovali svojmu majiteľovi väčšiu oddanosť a závislosť na ňom.
 
Vo vzťahu k iným zvieracím jedincom boli podľa prieskumu najmenej tolerantné staršie mačky, ktoré žili v spoločnej domácnosti s mačiatkami alebo mladými mačkami. Ale niektoré mačky žijúce v inom prostredí dokonca začali sami od seba vyhľadávať spoločnosť iných mačiek.

 

Mačky sú skrátka v každom veku zaujímavé. Či už ako mačiatka, mačky v aktívnom veku alebo aj ako mačací seniori. Vždy nás dokážu niečím prekvapiť a zrnkom svojej zvláštnej jedinečnosti obohatiť náš život.

 

A akú skúsenosť máte vy, mali ste už alebo máte doma mačacieho seniora?

 

 

S požitím zdrojov:

Lines 4 - SFC (French Society of Cynotechnie)

Edukeo.net

V.Halls – Kočka důvěrně

Diskusná téma: MÁTE DOMA MAČACIEHO SENIORA alebo AKO DLHO DNES ŽIJÚ MAČKY?

Re mačičky

MURKO | 09.05.2014

Náš miláčik Murko sa 28.4.2014 dožil krásnych 18 rokov.

Re:Re mačičky

MURKO | 07.09.2014

Náš milovaný Murko 4.9.2014 navždy odišiel do nebíčka. Je to pre nás veľká bolesť.

Murko vek

Murko | 30.03.2014

Ja som mal doma kocúrika, keď zomrel mal by za mesiac už 17 rokov, mal problém so zhrubnutou stenou srdca a tiež už mu nepracovali obličky, je smutné že som si našiel čas prečítať viac o jeho chorobách až keď bol po smrti, veľmi ma to trápi že som na neho nebol milší, vôbec som nečakal že zomrie vyzeral tak dobre a tiež vyzeral byť zdravý len pil veľmi veľa vody a o tom som nevedel že mu odchádzajú obličky

Re:Murko vek

lackie | 27.10.2016

Aj môj Murko posledné 3 mesiace pije veľa vody. Má 16,5 roka. Docitala som sa, že sú to oblicky a veterinář mi povedal, že sa dá objednat dieťa. Ale nespominal žiadne lieky. Som z toho už teraz moc smutna

macicky

leo | 07.04.2013

ja mam doma macku vola sa Leo a takto uk ked je stari tak je velmi prítulni

<< 1 | 2 | 3 | 4

Pridať nový príspevok